Google


Share this page with your Friend(s)

Add this page to your Favourites

SitemapMnemonic Devices > Geography > The 5 Oceans

The 5 Oceans

 Mnemonics: The 5 Oceans

The 5 Oceans (largest to smallest): Pacific, Atlantic, Indian, Southern, Artic

People Attack Irritating Simple ART

Thanks to Rob


Ezelsbruggetjes > Aardrijkskunde > De 5 Oceanen (in volgorde van grootte)


De 5 Oceanen (in volgorde van grootte)

Geen (of Stille) Attracties In Zoo Artis

 Ezelsbruggetjes: De 5 Oceanen (in volgorde van grootte)

De 5 Oceanen (in volgorde van grootte):
  • Grote of Stille Oceaan
  • Atlantische Oceaan
  • Indische Oceaan
  • Zuidelijke Oceaan
  • Arctische Oceaan

Toelichting (wikipedia):

Een oceaan is een min of meer zelfstandige wereldzee tussen de continenten, en kan meerdere (kleinere) zeeŽn bevatten. Het woord oceaan komt van het Griekse Okeanos, wat in de mythologie de personificatie van de wereldzee is.
De oceanen en zeeŽn nemen ongeveer 2/3 van het oppervlak van de aarde in, terwijl het land 1/3 van het oppervlak bestrijkt.
Sinds het vastleggen van de grenzen van de Zuidelijke Oceaan door de Internationale Hydrografische Organisatie in 2004, worden er vijf oceanen onderscheiden (in volgorde van grootte):

  • De Grote of Stille Oceaan (vroeger Stille Zuidzee genoemd) (Engels: Pacific Ocean) - Begrensd door (in wijzerzin vanaf het noorden) de Arctische Oceaan, de westkust van Noord- en Zuid-Amerika, de Atlantische, Zuidelijke en Indische Oceanen, de oost- en noordoostkust van AustraliŽ, de Indonesische archipel en de oostkust van AziŽ. Oppervlakte: 155.557.000 vierkante kilometer. De voornaamste eilandgroepen in de Grote Oceaan zijn PolynesiŽ, MelanesiŽ en MicronesiŽ.
  • De Atlantische Oceaan - Begrensd door de Arctische Oceaan, de west- en zuidkust van Europa, de noord- en westkust van Afrika, de Indische, Zuidelijke en Grote Oceanen en de oostkust van Zuid- en Noord-Amerika. Oppervlakte: 76.762.000 vierkante kilometer.
  • De Indische Oceaan - Begrensd door de zuidkust van AziŽ, de Indonesische archipel, de west- en zuidkust van AustraliŽ, de Grote, Zuidelijke en Atlantische Oceanen en de oostkust van Afrika. Oppervlakte: 68.556.000 vierkante kilometer.
  • De Zuidelijke Oceaan - Begrensd door de kust van Antarctica enerzijds, en de Atlantische, Indische en Grote Oceanen anderzijds. De grens met deze oceanen ligt op 60į zuiderbreedte. Oppervlakte: 20.327.000 vierkante kilometer.
  • De Arctische Oceaan (ook Noordelijke IJszee genoemd) - Begrensd door de Atlantische Oceaan, de noordkust van Noord-Amerika, de Grote Oceaan en de noordkust van AziŽ en Europa. Oppervlakte: 14.056.000 vierkante kilometer.
Popularity Score


back